Frågor och svar

Växelriktare Solpaneler Ekonomi Begrepp

Solpaneler

 

Vilka typer av solceller finns det?

Det finns ett antal olika paneler på marknaden. Vi på Decasol har valt att använda oss utav paneler som är godkända för vårat nordiska klimat.
Våra solpaneler är monokristallina, helsvarta, paneler med en effekt mellan 365 W upp till 545 W till industrianläggningar. 
Dessa paneler är glas/folie paneler och är standardpaneler på svenska marknaden.

Hur stor är en solpanel?

Solpanelernas mått är olika beroende på effekten och framställaren, men ett en standardpanel har ett mått på ca. 170×110 cm.

Behöver solpanelerna något underhåll?

Nej, solpanelerna behöver generellt sett inget underhåll. Det kan i väldigt få tillfällen uppstå smuts/mossbildning på solpanelerna, då får du som kund kontakta oss. Du får aldrig som kund själv gå upp på taket och skrubba bort smuts, skotta av snö eller liknande då detta kan ta bort garantin på solcellerna.

Kan man få se en solpanel i verkliga livet på nära håll?

Ja! På vårat kontor i Husvkarna har vi en liten utställning med solpaneler som vi använder oss utav. Du är gärna välkommen att komma förbi och se på dessa.

Växelriktare

Hur funkar en växelriktare och vad gör den? Här kommer oftast förekommande frågor kring denna.

Vad gör en växelriktare?

En växelriktare omvandlar likströmmen från solcellspanelerna till växelström.
I Sverige och nästan hela världen används växelström i hemmen eftersom den är flexiblare och enklare att använda sig utav, och även säkrare.

Växelriktaren är den absolut viktigaste komponenten i ett solcellssystem, det är i den där man kan förlora energi på grund av låg kvalitet på komponenterna.

Var ska växelriktaren placeras?

Vi rekommenderar att sätta växelriktaren utomhus, på norra sidan av huset eller under solskydd.
Detta är på grund av att växelriktaren har 2 fläktar som hjälper med kylningen när den blir varm, sätter man växelriktaren i ett dammigt garage kan detta dra ner på livslängden.
Placeras växelriktaren i direkt solsken kan detta bidra till energiförlust eftersom växelriktaren blir varm och komponenterna jobbar mindre effektiva.

Behöver växelriktaren något underhåll?

Växelriktaren behöver generellt sett inget underhåll.

Ekonomi

Grönt avdrag? Mikroproducent? Här får du svar på det mesta ekonomifrågor vi får inom solcellsbranschen

Vad är Grönt Avdrag?

Grönt avdrag kallas även för grön teknik. Detta avdraget gäller endast för privat personer och ligger på 15% av totala kostnaden för en solcellsanläggning.
Dessa 15% gäller för arbetet och materialet.
Till laddningspunkter och batterier ligger det gröna avdraget på 50% av totala kostnaden och dessa 50% gäller också för materialet och arbetet.

Kan jag ta del av ROT avdrag med?

Nej, ROT avdraget går inte att lägga till vid en solcellsinstallation.

Hur lång är återbetalningstiden?

Återbetalningstiden ligger mellan 9-15 år beroende på anläggningens storlek och i vilka väderstreck solcellerna ligger.

Erbjuder Decasol någon finansering?

Ja! Vi har ett samarbete med Wasa Kredit där vi kan erbjuda 36 månaders räntefri delbetalning.

Hur mycket kan en solcellsanläggning kosta?

Kostnaden beror helt på din fastighet, kontakta därför oss för en kostnadsfri offert genom att klicka på Intresseanmälnings bubblan till höger!

Ska jag vänta med att köpa solceller?

Efterfrågan för solceller har ökat markant sedan starten av 2022, detta har lett till högre priser från leverantörerna. Elpriset är samtidigt väldigt volatilt och det är tid för dig att ta kontrollen över din egen elproduktion!

Hur säljer jag min solel?

Överskottet av din solenergi produktion säljs ut till elnätet automatiskt, det är därför nätbolaget byter ut elmätarna hos många kunder då dessa kan mäta hur mycket el som går ut på nätet.
Du säljer elen till ditt elbolag och du kan välja till vilket bolag du vill sälja din el till.
Överskotts elen som du säljer kan du köpa tillbaka med en skattesubvention på 45 öre. 
Producerar man mer el än vad man har förbrukat klassas anläggningen inte längre som en mikroproduktion och blir av med skattesubventionen.

Begrepp

 

Det finns olika begrepp inom solcells branschen som ibland inte förklaras på ett solklart sett

kWh?

kWh står för Kilowatt timmar. En kilowatt timme innebär att man använder 1000 watt kontinuerligt under en timme. 

kWp?

kWp innebär ”Kilowattpeak” vilket betyder max uppnådda effekt. Detta används oftast när man ska räkna ut hur mycket en solcellsanläggning producerar som mest. 

Half-cell/Half-cut?

Half-cell innebär att solcellspanelen är uppdelad på mitten. Detta motverkar skuggning om bara en halva av panelen är skuggad så kan den andra halvan fortsätta att producera el.

MPPT?

MPPT står för Maximum Power Point Tracker (kallas även bara MPP) Dessa finns i alla växelriktare och det är i dessa som strängarna går in innan elen konverteras av växelriktaren. MPPT:erna ser till att elen som kommer in har rätt Volt beroende på förutsättningarna. Detta är så att el konverteringen blir så bra som möjligt.

VR?

VR är en förkortning för Växelriktare