fbpx I Skip to main content

Visste du att alldeles för många husägare byter tak helt i onödan eller ser inte över taket innan solcellsmonteringen? Det finns flera viktiga steg innan du ser över ditt tak och innan du skaffar solceller. I denna artikel berättar vi om dessa viktiga steg innan du skaffar dina egna solceller på fastigheten, läs mer.

Fredrik Murray

 

4 tips från tak- och solcellsexperten Fredrik Murray

1.  Är ditt tak redo för solceller?

Inför installation av solcellspaneler är det särskilt viktigt att kontrollera taket. Vi ser alldeles för många som inte gjort något åt taket, eller för den delen inte kontrollerat taket innan installation. Solcellsföretagen lämnar garantier på anläggningen men inte på ditt tak. Det ansvaret lämnas över till dig som fastighetsägare. Se till att taket håller minst lika länge som solcellerna, som kan vara upp till 30 år, och därför det viktigt att det finns förutsättningarna för taket att hålla minst lika länge.

2. Behöver du verkligen byta tak?

Ytterligare ett misstag som många gör är att faktiskt byta tak när det finns möjlighet att fördubbla livslängden på det befintliga taket. Äldre pannor har oftast bättre kvalité än nyare pannor och hela 8 av 10 villaägare byter tak i onödan. Varje dag ser jag tak som ser i stort sett nya ut under takpannorna trots att de kan vara över 40 år gamla. Det går faktiskt att behandla dina gamla pannor och ditt tak blir som nytt.

3. En insats för miljön

Med solceller minskar du dina koldioxidutsläpp avsevärt, och det är på din takyta som redan finns. Visste du att efter ca 3 år har en solcellsanlägning betalat av sig själv co2-mässigt. Dessutom är det egentligen ingen som pratar om det, men att byta tak är inte så miljövänligt med tanke på all deponiavfall, transporter etc. Idag finns det faktiskt alternativ som är betydligt bättre för miljön. Solenergi är ju ett aktivt miljöval, och det borde taket också vara. Satsa på solenergi, och byt inte tak, om inte du behöver!

4. Bra för plånboken och ekonomin

– En solcellsanläggning är en värde ökande utrustning till din fastighet. Det är en lönsam, långsiktig investering i fastighet och miljö, dessutom sänks driftkostnaden väsentligt varje månad. Det blir onödigt kostsamt att behöva demontera anläggningen för att byta tak, och sedan montera upp igen. Har ditt tak rätt förutsättningar kan du behandla taket till 25% av kostanden för takbyte och därefter sätta solceller. Tänk på att göra rätt från början! säger Fredrik Murray på Decasol.

Vill du också  försäkra dig om att ditt tak är redo för solceller? Kontakta Decasol för en kostnadsfri besiktning av ditt tak där vi tillsammans med Decatak kan utföra totalentreprenad – takmålning och installation av solceller.

Solcellsinstallationer är ett snabbt växande område inom energisektorn, särskilt för villor. Att installera solpaneler gör att du kan generera din egen el och bli mer självförsörjande när det kommer till energi. Dessutom har solpanelsinstallationer förbättrats under de senaste åren och är mer allmänt tillgängliga, vilket gör dem mer anpassade för vanliga husägare.


 

Vill du boka kostnadsfri besiktning och rådgivning?

BOKA HÄR!